Variácie točenej zmrzliny
Na rozdiel od kopčekovej zmrzliny, aranžovanej v širokých sklenených pultoch cukrární v rozmanitých príchutiach a farebných prevedeniach, točená zmrzlina sa zvyčajne podáva v jednej, alebo dvoch príchutiach: vanilkovej a čokoládovej. Je to preto, že točená zmrzlina sa podáva vždy čerstvá, priamo zo stroja, ktorý ju neustále mieša, aby bola nadýchaná a krémová. Ďalšie príchute, ako je jahodová či citrónová, sa oplatí predávať vo väčších prevádzkach s mnohými zákazníkmi.
Najlepšie sa predáva vanilková
Jasným favoritom všetkých zmrzlín je vanilková. Je to príchuť, ktorú musí mať v ponuke každá dobrá cukráreň. Nič ňou nepokazíte, preto ak ste sa rozhodli zaradiť so vášho repertoáru zmrzlinu, ideálne je začať s vanilkovou.
Druhým najčastejším variantom je čokoládová. Stroje na výrobu točenej zmrzliny umožňujú vytvoriť mix týchto dvoch príchutí. Vytvárajú tak zaujímavý chuťový, ale aj vizuálny efekt.
Zdobenie a polevy
Ak sa vám zdá vanilková a čokoládová zmrzlina fádna, existuje veľa možností, ako ju „oživiť“. Vyskúšajte:
Ozdobné posypy
Posypy na zmrzlinu sú sladké a farebné lákadlá maškrtných zákazníkov. Vďaka nim môžete dodať obyčajnej zmrzline netradičný šmrnc a novú chuť. Vybrať si môžete z obľúbených drvených sušienok, alebo drobných čokoládových guľôčok, lentiliek či marschmallows.
Polevy
Jedinečná príchuť vanilkovej zmrzliny sa výborne dopĺňa s rôznymi polevami. Dostupné sú polevy s príchuťou čokolády, karamelu, vaječného koňaku, ovocia a mnoho ďalších.
Do kornútka, či do pohára?
Ak ste si vybrali príchute, posypy a polevy, ostáva vám ešte voľba spôsobu servírovania zmrzliny. Stále sú obľúbené klasické, oblátkové kornútky, ktoré poslúžia ako jemne sladká bodka za porciou točenej zmrzliny. Na výber máte rôznych alternatív kornútkov s príchuťou, napríklad čokoláda alebo malina. Experimentovať môžete aj s tvarom kornútku. Zvoľte si klasický, kužeľovitý, tzv. detský, alebo netradičný hranatý.
Okrem oblátkových kornútkov by ste mali mať v ponuke sklenené, papierové alebo plastové poháre.