História točenej zmrzliny

Točená zmrzlina vznikla v USA v rokoch v 30. tokoch 20. storočia. Za jej unikátnou konzistenciou stojí viacero majstrov cukrárov, ktorí chceli povýšiť svoju mrazenú a tuhú zmrzlinu na jemný, krémový a jemne osviežujúci dezert.

Začiatky točenej zmrzliny v Amerike

Jedným z nich bol J. F. McCullough a jeho syn zo spoločnosti Dairy Queen v štáte Illinios, ktorý na prianie zákazníkov urobil z obyčajnej zmrzliny ľahšiu, krémovú verziu. Zdokonalil recept, obmedzil množstvo mliečneho tuku z pôvodných 10 % na 5-6% a začal ju podávať čerstvú, priamo zo stroja.

K vynálezu stroja na točenú zmrzlinu sa viaže zaujímavý príbeh Toma Carvela, ktorý začínal s predajom zmrzliny zo svojho zmrzlinárskeho vozidla. Jedného dňa v roku 1934 uviazol so svojím autom na jednom z parkovísk v New Yorku a bol nútený predať všetky svoje zásoby okoloidúcim. Podarilo sa mu to behom dvoch dní a navyše získal skvelý nápad na nový spôsob servírovania zmrzliny.

Tom Carvel si otvoril svoju prvú zmrzlináreň priamo v jeho nepojazdnom vozidle. Do roku 1936 si dal patentovať stroj, ktorý vyrábal jemnú, nadýchanú zmrzlinu, spolu s unikátnym receptom. Predaj točenej zmrzliny pokračoval v nasledujúcich rokoch v Amerike s veľkým úspechom.

Zmrzlina Železnej lady

Hovorí sa, že do Európy sa točená zmrzlina dostala vďaka Margaret Tatcherovej, prezývanej Železná lady, počas 40tych rokov 20. storočia. Margaret Tatcherová pred začatím svojej politickej kariéry v Anglicku pracovala ako chemička pre potravinársku spoločnosť. Údajne vyvinula recept, ktorý bol kompatibilný s americkými strojmi na točenú zmrzlinu a tiež pomohla vymyslieť spôsob, ako počas prípravy zmrzliny zabezpečiť, aby sa do nej dostal vzduch – a tak vznikla točená zmrzlina, akú poznáme dnes.

Šľahače, vďaka ktorým sa dostáva vzduch do zmrzlinového krému za súčasného mrazenia, boli do strojov na točenú zmrzlinu pridané až v 60. rokoch. Technický pokrok odvtedy vylepšil stroje tak, že sa veľmi jednoducho ovládajú a dokážu načapovať do kornútku zmrzlinu tak, že poteší vzhľadom, ale najmä vynikajúcou chuťou.