Ako sa vyrába točená zmrzlina?

Obsluha moderných strojov na točenú zmrzlinu je veľmi jednoduchá. Niektoré z nich majú k dispozícií prehľadný dotykový kontrolný panel, ktorý umožňuje nastavenie a výrobu zmrzliny stihnúť za niekoľko minút. 

Proces výroby točenej zmrzliny

Výroba sa začína nalievaním zmrzlinovej zmesi do zásobníka stroja na točenú zmrzlinu. Ak používate práškovú zmes, treba ju najprv vymiešať s vodou. Niektoré stroje na točenú zmrzlinu však umožňujú vynechať tento krok a zmiešať prášok s vodou priamo v zásobníku.

Zmes sa v ňom vychladí na 3°C.

Pomocou čerpadla sa zmes dostane do výrobných cylindrov, kde sa do nej dostáva vzduch. Požadované množstvo vzduchu sa do nej vstrekuje pomocou pumpy. Potom sa mieša a šľahá pomocou lopatiek alebo miešacích špirál.

Do mraziacej komory sa dostane pomocou gravitácie alebo pumpy (závisí od typu stroja).

Zmrzlina sa čapuje do kornútku, kelímka, pohára alebo iného dezertu so zmrzlinou stlačením páky. Pred čapovaním si stačí zvoliť príchuť.

Vo vnútri stroja sa hotová zmrzlina neustále premiešava, aby si zachovala správnu konzistenciu, až kým nevydáte zákazníkom poslednú porciu.

Dôsledne dodržiavajte hygienu stroja

Výrobu zmrzliny za vás zvládne stroj. Vašou jedinou povinnosťou je jeho dôkladné čistenie a údržba. Kvalita zmrzliny aj životnosť stroja závisí od vašej starostlivosti. Najmodernejšie stroje na točenú zmrzlinu majú samo-dezinfekčný systém, ktorý sa spúšťa v noci, po pracovnom dni. Bežné stroje však treba denne prečistiť od zásobníkov, cez miešadlá, trubice, až po kohútiky. Viac o údržbe a čistení stroja na točenú zmrzlinu sa dozviete tu: Údržba a servis zmrzlinových strojov.